Your Ad Here

Kadang-kadang mimpi | Kadang-kadang realiti

Sunday, January 23, 2011

Petronas VS Shell



vs






Hari nie rasanya dah masuk 2 bulan aku guna minyak shell. 2 bulan compare to 3 tahun aku guna petronas sebelum nie. Kenapa tetiba aku bertukar?.. Sebenarnya tak lah tetiba pun.. coz aku dah banyak kali tak puas hati bila isi minyak petronas, coz aku rasa cepat sangat minyak habis. Udah ler perjalan aku setiap hari berulang alik kerja lebih kurang 100KM. Lagi banyak guna, lagi cepat habis. Bila aku naik keta minyak tinggal 1 takuk jer lagi, mesti kena isi cepat-cepat, coz bila nak dekat sampai opis je, mesti akan kuar lampu kuning tu...

Biasanya kalau aku isi RM 50 petronas, lebih kurang 3hari 1/2 je leh tahan. Bila harga minyak makin naik, aku bersabar lagi.. tetap jugak guna petronas, dengan alasan nak patriotik la konon. Tapi bila dah lama sangat bersabar, sampaikan aku rasa macam tak berbaloi je.. harga tetap jugak naik. Sama je dengan minyak yang lain. Tambahan pulak aku banyak baca review dalam internet kata minyak shell lebih bagus and betapa tak bagusnya minyak petronas nie..

Selepas beberapa lama membuat timbang tara, akhirnya ketika pengumumam kenaikan minyak lagi yang ntah kali ke berapa, aku terus nekad tukar shell. Alhamdulillah rasanya setakat ini memang puas hati. Dari 3hari 1/2 boleh tahan sebelum nie, aku dapat 4 hari ngam-ngam leh buat datang kerja. Dah tu walaupun minyak still ada 1 takuk, tapi tak la cepat sangat aku dapat signal kuning macam sebelum nie.

Kiranya kalau ada 1 takuk tu lagi, aku boleh mai kerja, balik kerja, and mai lagi sekali, tanpa risau dapat warning kuning. Kalau dengan petronas, mai kerja, singgah g beli b'fast and sampai opis. Then start engine nak balik dah dapat blinking kuning.. uhuhuhu...

Ini pengalaman aku la setakat 2 bulan gunakan shell. So far memang sesuai la dengan tagline diorang, memberi lebih kilometer :)



Baru-baru nie aku dapat email dari kawan-kawan yang rajin dok forwad email nie, pasal minyak petronas. Terus aku bersemangat nak buat entry nie coz aku just nak sharekan pengalaman aku sendiri.

Since aku pakai keta, memang aku start pakai Petronas. Punya la setia kan. Tapi setia pun tak guna sebab rasa macam tak der benefit apa pun. So lebih baik tukar yang lain plak kan. Sekurang-kurangnya kita leh buat perbezaan.

Now aku memang dah rasa perbezaan. Aku dah makin menyampah dengan petronas. Ntah ler rasa macam kena tipu pun ada.. yerlah kan dah nama pun minyak negara, so why not bagi benefit skit pada rakyat yang dok sokong nie. Beza 10sen pun sangat besar nilainya pada pengguna macam aku nie.

Masuk dalam paper sembang untung juta-juta... tapi ntah kemana perginya tak tau la kan... haih**





angel_baik
February 1, 2011   09:20 AM PST
 
waaa...bestnya 50 tahan sebulan...

kena tukar keta cepat2 lah...
Mass
January 27, 2011   05:25 PM PST
 
hihihi...pasni nih guna keta kecik cam kami...tp jarak pjalan x jauh pon...isi RM50 hinggit leh tahan sbulan! hahaha

posted by angel_baik @ Sunday, January 23, 2011 10:45 am

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Don't buy Vista Security
Previous Entry
Next Entry
Home


angel_baik
Female
Marshall Islands
Blog PERIBADI
Menulis tanpa mengira HATI
Sila jangan ambik hati
Sendiri punya HATI, sediri ambik peduli
LOL!



View My Stats

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:

RSS Atom
rss feed


BLOGDRIVE
TEMPLATES

Dusk


Design by Beccary